- Sałatka jest bardzo smaczna i dość szybko się ją robi. Gdy nie mam czasu na sałatkę do obiadu to ją podaję do drugiego dania.
-
Składniki:
- 4 kilogramy ogórków
5 cebul
2 marchewki
2 łyżki soli
Zalewa:
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki Vegety
1 słoik koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego - Sposób przygotowania:
- Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane cebule kroimy w plasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny żeby warzywa puściły sok.
- Odciskamy z nadmiaru soku. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy i dodajemy do warzyw, mieszamy. Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz