expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej

  • Sałatka jest bardzo smaczna i dość szybko się ją robi. Gdy nie mam czasu na sałatkę do obiadu to ją podaję do drugiego dania.

  • Składniki:
  • 4 kilogramy ogórków

    5 cebul

    2 marchewki

    2 łyżki soli

    Zalewa:

    0,5 szklanki octu

    0,5 szklanki oleju

    1 szklanka cukru

    2 łyżki Vegety

    1 słoik koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • Sposób przygotowania:
  • Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane cebule kroimy w plasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny żeby warzywa puściły sok.
  • Odciskamy z nadmiaru soku. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy i dodajemy do warzyw, mieszamy. Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz