expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 9 sierpnia 2015

Ogórki małosolne

  • Uwielbiam ogórki małosolne, najlepiej smakują mi takie na drugi-trzeci dzień.Takie domowe są najlepsze, ja zawsze robię z własnych ogórków.

  • Składniki:
  • 2 kilogramy ogórków gruntowych

    1 litr ciepłej wody

    1 łyżka soli kamiennej

    kwiat kopru

    liść chrzanu lub korzeń

    czosnek 

    cebula
  • Sposób przygotowania:
  • Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne końcówki od ogonka. Do słoika lub innego naczynia wkładamy baldachim kopru,liść chrzanu lub korzeń,czosnek i pokrojona cebule. Układamy ciasno ogórki. W 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Zalewamy zalewą ogórki, przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz