- Paprykę pokrojoną w kostkę zamarynowałam pierwszy raz w zeszłym roku. Wyszła bardzo smaczna, doskonały dodatek sałatek i nie tylko.
-
- Składniki:
- Kolorowa papryka
Zalewa:
4 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soli
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka listków laurowych
1 łyżka gorczycy - Sposób przygotowania:
- Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Paprykę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, listek laurowy i gorczycę. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.
Fajny pomysł! Idealna do sałatek zimą. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuń