expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 19 sierpnia 2015

Kolorowe szaszłyki z grilla

  • Szaszłyki są moim ulubionym daniem z grilla, są smaczne i szybko się je przyrządza, Marynata miodowo-musztardowej sprawia że jest mięso jest kruche i delikatne.

  • Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa

    300 gram chudego boczku surowego

    1-2 duża cebule

    1 czerwona papryka

    1 żółta papryka

    1 zielona papryka

    Marynata :

    2 łyżki musztardy

    1 łyżka miodu

    1 łyżka przyprawy do szaszłyków

    0,5 łyżeczki ostrej papryki

    sól do smaku

    1/4 szklanki oleju

    Dodatkowo:

    wykałaczki długie
  • Sposób przygotowania:
  • Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Boczek kroimy w grubszą kostkę średnicy 4 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki średnicy 4 cm. Wykałaczki moczymy w wodzie, żeby się nie paliły na grillu. Nadziewamy mięso na przemian z cebulą i papryką. Grillujemy do miękkości mięsa, co jakiś czas obracając aby szaszłyki się nie spaliły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz