- Szaszłyki są moim ulubionym daniem z grilla, są smaczne i szybko się je przyrządza, Marynata miodowo-musztardowej sprawia że jest mięso jest kruche i delikatne.
-
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
300 gram chudego boczku surowego
1-2 duża cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
Marynata :
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka przyprawy do szaszłyków
0,5 łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
wykałaczki długie - Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Boczek kroimy w grubszą kostkę średnicy 4 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki średnicy 4 cm. Wykałaczki moczymy w wodzie, żeby się nie paliły na grillu. Nadziewamy mięso na przemian z cebulą i papryką. Grillujemy do miękkości mięsa, co jakiś czas obracając aby szaszłyki się nie spaliły.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz