- Ogórki smakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne.
-
Składniki:
- 1-1,5 kilograma ogórków
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli kamiennej
- Dodatkowo na każdy słoik:
Czosnek - ząbek
Chrzan -2 cm.
Koper - baldachim
Gorczyca - 0,5 łyżeczki - Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego słoika wkładamy czosnek, chrzan, koper i gorczycę. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia zalewy.Trzymamy ogórki przez tydzień w temperaturze pokojowej, potem przenosimy w chłodne miejsce.
-
Domowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Iza:)
Iza masz rację:)
UsuńPozdrawiam:)