expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 19 sierpnia 2015

Ogórki kiszone na zimę

  • Ogórki smakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne.

  • Składniki:
  • 1-1,5 kilograma ogórków
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • Dodatkowo na każdy słoik:
    Czosnek - ząbek
    Chrzan -2 cm.
    Koper - baldachim
    Gorczyca - 0,5 łyżeczki
  • Sposób przygotowania:
  • Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego słoika wkładamy czosnek, chrzan, koper i gorczycę. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia zalewy.Trzymamy ogórki przez tydzień w temperaturze pokojowej, potem przenosimy w chłodne miejsce.


2 komentarze: