- Pyszne chrupiące słodko-ostre koreczki, doskonałe na przekąskę lub do obiadu.
-
Składniki:
- 2,5 kilograma ogórków ze skórą
3 cebule
2 łyżki soli
Zalewa:
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
1 szklanka octu
Przyprawy:
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
5 łyżek posiekanego świeżego kopru kopru - Sposób przygotowania:
- Ogórki myjemy, kroimy w grubą kostkę, cebulę obieramy, kroimy w pióra, dodajemy sól i dokładnie wszystko razem mieszamy. Pozostawiamy na 3 godziny.
- Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Po 3 godzinach wlewamy zimną zimną zalewę, pozostaw na 3 godziny. Ogórki przyciskamy talerzem żeby nie wypłynęły na wierzch.
- Po 3 godzinach dodajemy wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Koreczki przekładamy do umytych i wyparzonych do słoików , zalewamy zalewą. Następnego dnia pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.
- Koreczki najlepiej robić z małych ogórków,wtedy są najlepsze.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz