expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 21 sierpnia 2015

Chrupiące koreczki z curry

  • Pyszne chrupiące słodko-ostre koreczki, doskonałe na przekąskę lub do obiadu.
  • Składniki:
  • 2,5 kilograma ogórków ze skórą

    3 cebule

    2 łyżki soli

    Zalewa:

    1,5 szklanki cukru

    1,5 szklanki wody

    1 szklanka octu

    Przyprawy:

    2 łyżeczki słodkiej papryki

    2 łyżeczki gorczycy

    2 łyżeczki curry

    2 łyżeczki pieprzu mielonego

    5 łyżek posiekanego świeżego kopru kopru
  • Sposób przygotowania:
  • Ogórki myjemy, kroimy w grubą kostkę, cebulę obieramy, kroimy w pióra, dodajemy sól i dokładnie wszystko razem mieszamy. Pozostawiamy na 3 godziny.
  • Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Po 3 godzinach wlewamy zimną zimną zalewę, pozostaw na 3 godziny. Ogórki przyciskamy talerzem żeby nie wypłynęły na wierzch.
  • Po 3 godzinach dodajemy wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Koreczki przekładamy do umytych i wyparzonych do słoików , zalewamy zalewą. Następnego dnia pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.
  • Koreczki najlepiej robić z małych ogórków,wtedy są najlepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz