expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 2 sierpnia 2015

Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami

  • Pyszne i aromatyczne danie które można w dość szybki sposób przygotować. Karkówka jest mięciutka i soczysta .

  • Składniki:
  • 4 plastry karkówki

    Marynata:

    1 łyżeczka przyprawy do grosa

    1 łyżeczka przyprawy do karkówki

    0,5 łyżeczki słodkiej papryki

    4 łyżki oleju

    1 kilogram młodych ziemniaków

    2 łyżki przyprawy do ziemniaków

    Pól pęczka koperku

    5 łyżek oleju
  • Sposób przygotowania:
  • Karkówkę lekko rozbijamy , do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę . Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Podajemy z ulubioną surówką .
  • Do dania możemy użyć zwykłych ziemniaków.



3 komentarze: