Składniki:
Ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka)
50 gram drożdży świeżych
Kruszonka kokosowa:
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
100 gram wiórek kokosowych
Dodatkowo:
śliwki
Bułka tarta
tłuszcz
Sposób przygotowania:
Z drożdży ,niewielkiej ilości mleka mąki i cukru zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej i jajka i dokładnie zmiksować mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość.Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta.Składniki kruszonki zagnieć i obsyp nią ciasto.Ciasto piecz około godziny w temp.180 stopni.
Myyyy pyszotka :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! :>
OdpowiedzUsuńDrożdżowe wypieki są najlepsze na świecie:)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło, takie puszyste, i te sliweczki, mniam
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, szkoda, że kawę już wypiłam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń