expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 6 listopada 2015

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową

Szybkie i smaczne ciasto do kawy.


Składniki:
Ciasto drożdżowe:

4 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

1 szklanka mleka

0,5 szklanki oleju

6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka)

50 gram drożdży świeżych

Kruszonka kokosowa:

3/4 kostki margaryny

3/4 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

100 gram wiórek kokosowych

Dodatkowo:

śliwki

Bułka tarta 

tłuszcz
Sposób przygotowania:
Z drożdży ,niewielkiej ilości mleka mąki i cukru zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej i jajka i dokładnie zmiksować mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość.Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta.Składniki kruszonki zagnieć i obsyp nią ciasto.Ciasto piecz około godziny w temp.180 stopni.

8 komentarzy: