Dodatek czarnuszki sprawia że chleb ma wspaniały smak i aromat.
Składniki:
Zaczyn:
5 łyżek mąki pszennej typ 650
200 ml. letniej wody
2 łyżki zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
400 gram mąki pszennej typ 650
50 gram mąki żytniej razowej typ 2000
300 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki czarnuszki
Olej do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 12 godzin. Do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, cukier, czarnuszkę, wlewamy wodę i dodajemy cały zaczyn, zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem, ciasto odgazowujemy, pozostawiamy na 2 godziny. Ponownie odgazowujemy, pozostawiamy na 30 minut, czynność powtarzamy dwukrotnie, ciasto zagniatamy i przekładamy do formy(31x12 cm.) wysmarowanej olejem. Pozostawiamy na 2-2,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz