expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 26 listopada 2015

Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem

Bardzo smaczna rolada z polędwiczki wieprzowej. Taka roladę możemy przyrządzić na uroczysty obiad lub na święta

Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
8 plastrów boczku wędzonego
10 suszonych śliwek
1 duży oscypek
Marynata:
0,5 szklanki oleju
1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej
1 łyżka miodu
2 łyżki przyprawy do karkówki
Sznurek do wędlin
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3 komentarze: