W sklepach raczej nie kupimy czerwonej kapusty kwaszonej, polecam Wam swój sprawdzony sposób, kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, idealna na surówki.
Składniki:
3 kilogramy czerwonej kapusty
60 gram soli
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze części, szatkujemy na szatkownicy, przekładamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Kapustę pozostawiamy do momentu aż puści sok, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, lekko dociskamy ręką żeby kapusta była ubita, zakręcamy. Kapustę w słoikach odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, odkręcamy każdy słoik, drewnianym patyczkiem przebijamy kapustę w kilku miejscach, zakręcamy i odstawiamy kapustę w ciemne i chłodne miejsce.
Pyszna na zimę w sam raz :)
OdpowiedzUsuńDzięki, lubię swoje przetwory:)
Usuń