expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 16 listopada 2015

Sernik z dynią i mascarpone

Sernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje.

Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
3,4 kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kakao do posypania
Masa serowa:
0,6 kilograma tłustego twarogu
200 gram serka mascarpone
1,2 szklanki śmietany 30%
2 jajka
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szklanka puree z dyni
budyń waniliowy
1,2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
50 gram serka mascarpone 
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy na gładką masę, dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, sernik wyjmujemy z piekarnika, smarujemy serkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, do momentu aż się utworzy karmel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz