Chleb na zakwasie jest wilgotny, bardzo długo zachowuje świeżość.
Składniki:
1 kilogram mąki pszennej typ 650
400 gram mąki żytniej razowej typ 2000
1 szklanka otrąb pszennych
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
4,5 szklanki letniej wody
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, cukier, wodę oraz zakwas, mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin do wyrośnięcia(najlepiej na noc). Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz