expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 12 listopada 2015

Prawdziwki marynowane w modzie

Grzyby marynowane w zalewie miodowej są bardzo smaczne i aromatyczne, mają fajny delikatny smak, zamiast prawdziwków możemy użyć innych grzybów.
Składniki:
2 kilogramy prawdziwków
Zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek miodu prawdziwego
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
3 listki laurowe
kilka ziaren gorczycy
Dodatkowo:
kwasek cytrynowy 
Sposób przygotowania:
Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy do umytych słoików, wkładamy listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycę. Zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. 
Grzyby i warzywa jesienne. 2015

2 komentarze:

  1. Taki słoiczek to ja poproszę kurierem do mnie do domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie bym podesłała, tylko u nas w tym roku nie było ani jednego prawdziwka, zdjęcie mam z zeszłego roku:)

      Usuń