Grzyby marynowane w zalewie miodowej są bardzo smaczne i aromatyczne, mają fajny delikatny smak, zamiast prawdziwków możemy użyć innych grzybów.
Składniki:
2 kilogramy prawdziwków
Zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek miodu prawdziwego
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
3 listki laurowe
kilka ziaren gorczycy
Dodatkowo:
kwasek cytrynowy
Sposób przygotowania:
Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy do umytych słoików, wkładamy listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycę. Zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.
Taki słoiczek to ja poproszę kurierem do mnie do domu :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym podesłała, tylko u nas w tym roku nie było ani jednego prawdziwka, zdjęcie mam z zeszłego roku:)
Usuń