W tym roku opieńki pojawiły się na mojej działce i to w dużej ilości, uwielbiam te grzyby, są bardzo smaczne szczególnie marynowane, ja robię je w lekkiej słodkiej zalewie octowej.
Składniki:
2,5 kilograma opieniek
Zalewa:
5 szklanki wody
1 szklanka octu
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka gorczycy
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Opieńki oczyszczamy, obcinamy ogonki, dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą , zagotowujemy , gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Składniki zalewy zagotowujemy , do umytych i wyparzonych słoików wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Przekładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą. Po ostudzeniu pasteryzujemy przez 10 minut.
Uwielbiam grzybki w occie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne:)
OdpowiedzUsuń