expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 12 listopada 2015

Opieńki marynowane

W tym roku opieńki pojawiły się na mojej działce i to w dużej ilości, uwielbiam te grzyby, są bardzo smaczne szczególnie marynowane, ja robię je w lekkiej słodkiej zalewie octowej.

Składniki:
2,5 kilograma opieniek
Zalewa:
5 szklanki wody
1 szklanka octu
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka gorczycy
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu 
Sposób przygotowania:
Opieńki oczyszczamy, obcinamy ogonki, dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą , zagotowujemy , gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Składniki zalewy zagotowujemy , do umytych i wyparzonych słoików wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Przekładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą. Po ostudzeniu pasteryzujemy przez 10 minut.
Grzyby i warzywa jesienne. 2015

2 komentarze: