expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 29 listopada 2015

Pierogi ruskie

Pyszne pierożki z ziemniakami, serem białym i przesmażoną cebulką, często goszczą w moim domu, uwielbiam je.

Składniki:
Ciasto:
1 kilogram mąki
2 szklanki ciepłej wody
1 jajko i żółtko
1/4 szklanki oleju
odrobina soli
Farsz:
1 kilogram ugotowanych ziemniaków
0,5 kilograma sera białego
2 cebule
Sól,pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i ser mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz. Składamy na pół, zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy od momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty.

2 komentarze: