expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 18 listopada 2015

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży z dodatkiem wanilii i miodu jest bardzo smaczna i zdrowa, zachwyca wszystkich swoim smakiem i kolorem.

Składniki:
1 kilogram dzikiej róży
300 gram cukru
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki
2 laski wanilii
200 gram miodu prawdziwego
Sposób przygotowania:
Owoce dzikiej róży przebieramy, owoce muszą być zdrowe, wkładamy na 48 godzin do zamrażalnika. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy ogonki i wąsy, każdy owoc nakłuwamy, przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, pozostawiamy do momentu aż cukier się rozpuści, codziennie potrząsamy słoikiem. Kiedy powstanie syrop wlewamy alkohol, dodajemy rozpuszczony miód, ostrym nożem przecinamy laski wanilii, dodajemy do nalewki. Odstawiamy na dwa-trzy tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę zlewamy, filtrujemy przez filtry do kawy, przelewamy do butelek, odstawiamy na trzy miesiące.

4 komentarze: