Składniki:
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
1 cebula
5 ziemniaków
Garść suszonych grzybów
200 gram drobnego makaronu
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
Sól,pieprz
Vegeta
Przyprawa maggi w płynie
0,5 szklanki śmietany 18 %
3 łyżki maki pszennej
Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zagęszczamy zupę, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ostudzony dodajemy do zupy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Pyszna zupka pięknie podana :) tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńTak jak nie przepadam za zupami, tak tą bym zjadła z wielką przyjemnością!
OdpowiedzUsuńJest smaczna:)
OdpowiedzUsuńTak jest smaczna :) ja dodaje zmielone suszone grzyby .aromat jest mocniejszy pyszna :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń