expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 2 listopada 2015

Ketchup z cukinii

Robiąc ketchup z cukinii nawet nie myślałam że będzie aż tak smaczny, przede wszystkim nie zawiera substancji konserwujących w przeciwieństwie do tych ze sklepu.


Składniki:
3 kilogramy cukinii

1,5 kilograma papryki czerwonej

1 kilogram cebuli

2,5 szklanki cukru brązowego

1 szklanka octu jabłkowego

600 gram koncentratu pomidorowego 

3 łyżki soli

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki chili
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.

4 komentarze:

  1. Fajny przepis.Ja nigdy nie robiłam takiego ketchupu:)
    Bogusia zapraszam również do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza polecam ketchup, jest bardzo smaczny:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. A co robimy z ta woda
    Czy zlewamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zlewamy. Najlepiej zblendować wszystko przed gotowaniem, unikniemy blendowania gorącego ketchupu.

      Usuń