3 kilogramy cukinii
1,5 kilograma papryki czerwonej
1 kilogram cebuli
2,5 szklanki cukru brązowego
1 szklanka octu jabłkowego
600 gram koncentratu pomidorowego
3 łyżki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chili
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Fajny przepis.Ja nigdy nie robiłam takiego ketchupu:)
OdpowiedzUsuńBogusia zapraszam również do mnie;)
Iza polecam ketchup, jest bardzo smaczny:)
UsuńPozdrawiam:)
A co robimy z ta woda
OdpowiedzUsuńCzy zlewamy
Nie zlewamy. Najlepiej zblendować wszystko przed gotowaniem, unikniemy blendowania gorącego ketchupu.
Usuń