Placki po usmażeniu wychodzą chrupiące i smaczne, najlepiej smakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Składniki:
2 małe cukinie
2 jajka
1 małą cebula
5 łyżek mąki pszennej
Sól, pieprz
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na 10-15 minut żeby cukinia puściła sok. Cukinię mocno odciskamy, przekładamy do miski, dodajemy starta na tarce o drobnych oczkach cebulę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko mieszamy, placki nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Placki podajemy z kleksem śmietany lub sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz