expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 6 sierpnia 2015

Ogórki konserwowe

  • Ogórki konserwowe robię według tego przepisu od lat, są bardzo smaczne i chrupiące. Zalewa jest delikatna, o lekko słodkim smaku.


Składniki:

Ogórki(dowolna ilość)

marchewka

cebula

koper

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

liść laurowy

gorczyca
Zalewa:

4 szklanki wody

1 szklanka octu

3 łyżeczki soli

6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy.Do każdego słoika wkładamy:kilka plasterków marchewki,kawałek cebuli,ząbek czosnku,baldachim kopru,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,listek laurowy i gorczycę.Układamy ogórki w słoikach .Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z ogórkami..Pasteryzujemy przez 10-15 minut.Ja pasteryzuję do momentu aż ogórki zmienią kolor.


4 komentarze:

  1. Pyszne ogóreczki :)
    Uwielbiam korniszonki w słodkiej zalewie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja też raczej wolę bardziej słodkie:)

      Usuń
  2. Zalewy nie zagotowujemy przed wlaniem do słoików ?

    OdpowiedzUsuń