Składniki:
Ogórki(dowolna ilość)
marchewka
cebula
koper
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowy
gorczyca
marchewka
cebula
koper
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowy
gorczyca
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
6 łyżek cukru
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy.Do każdego słoika wkładamy:kilka plasterków marchewki,kawałek cebuli,ząbek czosnku,baldachim kopru,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,listek laurowy i gorczycę.Układamy ogórki w słoikach .Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z ogórkami..Pasteryzujemy przez 10-15 minut.Ja pasteryzuję do momentu aż ogórki zmienią kolor.
Pyszne ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam korniszonki w słodkiej zalewie.
Dziękuję, ja też raczej wolę bardziej słodkie:)
UsuńZalewy nie zagotowujemy przed wlaniem do słoików ?
OdpowiedzUsuńZalewy nie zagotowuję, zalewam zimną.
Usuń