Składniki:
2 kilogramy wiśni
1 kilogram cukru
0,5 litra wody
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki za pomocą drylownicy.
Przekładamy razem z sokiem do większego garnka, wlewamy wodę ,wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania się owoców, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
Wlewamy rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody, zagotowujemy. Gorącą frużelinę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Mmm, owsianka z nią musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Same pyszności :)
OdpowiedzUsuńwww.smakowitejadlo.com
Frużelina wiśniowa jest bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuń