expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 16 sierpnia 2015

Frużelina wiśniowa


Frużelina z wiśni to doskonały dodatek do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów. Zawsze robię duży zapas na zimę .



Składniki:
2 kilogramy wiśni

1 kilogram cukru

0,5 litra wody

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Wiśnie myjemy, usuwamy pestki za pomocą drylownicy.

Przekładamy razem z sokiem do większego garnka, wlewamy wodę ,wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania się owoców, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
Wlewamy rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody, zagotowujemy. Gorącą frużelinę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.

3 komentarze:

  1. Mmm, owsianka z nią musi smakować wybornie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności :)
    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Frużelina wiśniowa jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń