expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką zawsze przyrządzam w ten sposób. Moja rodzina uwielbia taką sałatkę, często przyrządzam ją na kolację wigilijną. Do sałatki użyłam majonezu tradycyjnego  firmy Roleski który nadaje potrawom doskonały smak.




Składniki:
500 gram filetów śledziowych
2 cebule
4- 5 jajek
5 ogórków konserwowych
200 gram sera żółtego
oliwa 
majonez tradycyjny Roleski
sól,pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie salaterki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki, układamy na cebuli. Ogórki kroimy w kostkę , układamy na śledziach, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, układamy na ogórkach, smarujemy majonezem, wierzch posypujemy startym żółtym serem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz