expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 3 grudnia 2015

Zupa z maślaków

Zupa z maślaków jest bardzo delikatna i smaczna, w moim domu zupa to podstawa obiadu, musi być obowiązkowo.

Składniki:
3 litry wywaru mięsnego
500 gram świeżych maślaków
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
100 ml. śmietany 18%
2 łyżki mąki
pół pęczka natki pietruszki
sól,pieprz
vegeta
przyprawa magi w płynie
masło
Sposób przygotowania:
Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy masło, dodajemy maślaki i cebulę, smażymy przez kilka minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej ilości wody, śmietanę wymieszaną z niewielka ilością gorącej zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekana natkę pietruszki.

4 komentarze: