expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 3 grudnia 2015

Ciasto Cappuccino

Ciasto jest smaczne i delikatne w smaku, mleczny krem doskonale się komponuje ze smakiem kawy, polecam na deser.


Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 masło śmietankowe
1 szklanka cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe po 200 gram
2 szklanki mlek w proszku
Poncz kawowy:
4 łyżki kawy cappuccino śmietankowej
1 łyżkę kawy rozpuszczalnej
2 szklanki gorącej wody
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
op.biszkoptów okrągłych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.

Obydwie kawy zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce serka waniliowego i mleka w proszku., ucieramy na gładka masę.

Na biszkopt wykładamy połowę kremu, układamy biszkopty maczane w kawie, przykrywamy drugim biszkoptem. Rozsmarowujemy pozostały krem, układamy biszkopty maczane w kawie, wierch polewamy czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

3 komentarze: