Taki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy.
Składniki:
3 kilogramy kiszonej kapusty
0,5 kilograma mięsa wołowego
200 gram wędzonego boczku
200 gram wędzonej kiełbasy
0,5 litra wywaru mięsnego
2 cebule
garść suszonych grzybów
garść suszonych śliwek
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
2-3 łyżki przyprawy do bigosu
2-3 łyżki miodu prawdziwego
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Wrzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, dodajemy namoczone grzyby, pokrojone śliwki, miód i przyprawę do bigosu, wlewamy wywar mięsny. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty i mięsa, co jakiś czas mieszamy żeby bigos się nie przypalił.
Witam. Bigosik pierwsza klasa ! :)
OdpowiedzUsuńChciałam poinformować, że nominowałam ten blog do nagrody Liebster.
Mam nadzieję, że zabawa się spodoba :)
Zapraszam na mojego boga i do zabawy! Kuchnia PauletteS.
www. paulettes17.blogspot.no
Bardzo dziękuję za nominację, jest mi bardzo miło, ale ja już brałam udział w tej zabawie, bloga chętnie odwiedzę:)
Usuń