Składniki:
0,5 kilograma mięsa mielonego
0,5 kilograma pieczarek
1 jajko
3-4 łyżki suszonej włoszczyzny od Skworcu
0,5 szklanki śmietany 30%
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
1 opakowanie makaronu żytniego rurka od Fabijańscy
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jako, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, smażymy do momentu odparowania wody, przekładamy do pulpetów, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso i pieczarki. Dodajemy suszoną włoszczyznę, gotujemy przez 30 minut. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej, wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Podajemy z pulpecikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz