Zupa z suszonych owoców z makaronem zawsze gości na mojej kolacji wigilijnej. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, polecam.
Składniki:
200 gram wędzonych śliwek
200 gram wędzonych gruszek
200 gram suszonych jabłek
Garść suszonych jagód
6 goździków
Miód do smaku
Sok z połowy cytryny
Makaron żytni nitki
Sposób przygotowania:
Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka godzin. Wstawiamy na gaz, dodajemy goździki, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dosładzamy do smaku miodem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kompot podajemy z makaronem.
Ciekawa zupka:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) z chęcią bym jej spróbowała :)
OdpowiedzUsuń