expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 grudnia 2015

Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej

Śledzie kuszą swoim wyglądem, mają piękny różowy kolor a w dodatku są bardzo smaczne. Możemy przyrządzić je na wigilijny stół lub święta. Do śledzi użyłam ziela angielskiego od Skworcu.

Składniki:
1 kilogram filetów śledziowych
2 duże czerwone cebule
2 marchewki
5 listków laurowych
8 ziaren ziela angielskiego od Skworcu
10 ziaren pieprzu
Zalewa:
300 ml. wody
300 ml. octu
200 gram cukru
Sposób przygotowania:
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową, odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce lub do lodówki.


Wytrawne potrawy wigilijne

2 komentarze: