Pierożki najlepiej smakują polane smażoną cebulką i skwarkami z boczku.Ja muszę mieć do nich obowiązkowo barszcz czerwony.
Składniki:
Farsz:
0,5 kilograma wołowiny
0,5 kilograma łopatki wieprzowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
Ciasto:
1 kilogram mąki
2 szklanki ciepłej wody
1 jajko i żółtko
1/4 szklanki oleju
odrobina soli
Sposób przygotowania:
Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju, mielimy razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz formujemy w kulki.
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto cienko wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .
Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu aż pierogi wypłyną na wierzch.
Po prostu uwielbiam :))
OdpowiedzUsuń