expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 12 listopada 2015

Maślaki marynowane

Maślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę.
Składniki:
2 kilogramy maślaków
Zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki soli
3 duże łyżki cukru
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
3 listki laurowe
kilka ziaren gorczycy
Dodatkowo:
kwasek cytrynowy 
Sposób przygotowania:
Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki, dokładnie myjemy. D garnka wlewamy wodę, lekko solimy, dodajemy niewielką ilość kwasku cytrynowego, żeby grzyby nie ściemniały, zagotowujemy. Wrzucamy grzyby na gotującą się wodę, gotujemy przez 5-10 minut, w zależności od wielkości grzybów, grzyby odcedzamy, przelewamy zimną woda. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy, zagotowujemy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczycę, przekładamy ostudzone grzyby. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki, ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Grzyby i warzywa jesienne. 2015

2 komentarze: