Kopytka dyniowe są bardzo smaczne, mają ładny kolor, możemy je podawać z różnymi sosami jako dodatek do obiadu.
Składniki:1 kilogram ugotowanych ziemniaków
500 gram puree z pieczonej dyni
400 gram mąki pszennej
3 jajka
sól
olej
mąka do podsypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree z dyni, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
kolor mają rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńDziękuję, to dzięki dyni hokkaido maja ładny kolor.
UsuńPozdrawiam:)
Wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBogusiu przepyszne te kopytka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Malgosiu:)
UsuńRobiłam podobne i baaardzo nam smakowały!
OdpowiedzUsuń