expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 3 listopada 2015

Kopytka dyniowo-ziemniaczane

Kopytka dyniowe są bardzo smaczne, mają ładny kolor, możemy je podawać z różnymi sosami jako dodatek do obiadu.

Składniki:1 kilogram ugotowanych ziemniaków

500 gram puree z pieczonej dyni

400 gram mąki pszennej

3 jajka

sól

olej

mąka do podsypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree z dyni, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.

7 komentarzy: