expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 17 listopada 2015

Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka z takim sosem grzybowym bardzo często goszczą w moim domu, jest to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych.

Składniki:

Kopytka:
0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków
1 jajko
130 gram maki pszennej
Dodatkowo:
Mąka do podsypania
Sól
1 łyżka oleju
Sos grzybowy:
0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków
1-2 cebule
2 łyżki smalcu
0,5 szklanki śmietany 18% 
Sól,pieprz
Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Kopytka układamy na talerzu, polewamy sosem grzybowym.

Grzyby i warzywa jesienne. 2015

2 komentarze: