Pyszne placuszki z kaszy gryczanej polane sosem chrzanowym i łososiem wędzonym.Smaczne danie na piątkowy obiad lub kolację.
Składniki:
30 dag ugotowanej kaszy gryczanej (torebka)
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majeranku
sól,pieprz
olej do smażenia
Sos chrzanowy:
3 łyżki majonezu
5 łyżek śmietany 30 %
2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika
sól,cukier
Dodatkowo:
łosoś wędzony
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku cukrem i solą.Na każdym placuszku robimy kleks z sosu chrzanowego, układamy na nim kawałek wędzonego łososia.
Placuszki możemy podawać z samym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz