Zawsze piekę piersi z gęsi na święto Świętego Marcina.Pieczone na jabłkach są bardzo smaczne i soczyste.Dodatek soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej sprawie że mają świetny aromat.Takie danie możemy zrobić również na świąteczny stół.
Składniki:
Podwójna pierś z gęsi (ok.1-1,2kg.)
Do pieczenia:
100 ml. soku wyciśniętego z pomarańczy
1 kilogram jabłek (szarej renety)
Marynata:
2 ząbki czosnku
1,4 szklanki oleju
1 łyżka majeranku
1,2 łyżeczki soli
1 łyżka musztardy francuskiej bez glutenu
1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy zmielonej
Dodatkowo:
1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy musztardę, majeranek i sól, mieszamy. Nacieramy marynatą piersi z gęsi, wstawiamy na noc do lodówki. Obrane jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy piersi z gęsi, posypujemy zmieloną skórką pomarańczową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Same pyszności u ciebie Bogusiu :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności u Ciebie na blogu dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńKaczkę tak podaną bardzo lubię:)
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiadek!
OdpowiedzUsuń