Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny i soczysty. Możemy go podać na ciepło z sosem na obiad, ale również dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapki. Ja bardzo często podaję z kluskami śląskimi i surówką.
Składniki:
1,5 kilograma schabu środkowego
2 litry mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki masła
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
5 goździków
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
mąka do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
Schab nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na noc wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, przekładamy schab, obsmażamy z obydwu stron na rumiany kolor. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzącego mleka przekładamy obsmażony schab, dusimy pod przykryciem przez 1,5-2 godziny na małym ogniu. Schab wyjmujemy z sos mlecznego, przecedzamy przez sitko, zagotowujemy i zagęszczamy mąka rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Schab przekładamy do sosu, przed podaniem kroimy w plastry, polewamy sosem.
Z pewnością jest mięciutki i soczysty :)
OdpowiedzUsuńTaki właśnie jest:)
OdpowiedzUsuń