Idealny jako dodatek do mięs grillowanych.
Składniki:
250 ml. przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
100 ml. koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki sosu sojowego
4 goździki
50 ml. wina czerwonego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
Sól,pieprz
Ostra papryka
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę siekamy w bardzo drobną kostkę. Smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do momentu aż cebula będzie szklista, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, musztardę, goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty, wlewamy wino, sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gotowy sos przecieramy przez sitko.
Sosu możemy użyć jako marynaty do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz