expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 27 lutego 2016

Ciasto Zebra

Klasyczne ciasto które kojarzy mi się z dzieciństwem, zawsze piekłam je z mamą. Szybko się je przyrządza a w dodatku jest bardzo smaczne.

Składniki:
3 szklanki maki tortowej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
5 jajek
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Tłuszczo do formy
Bułka tarta do posypania blachy
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksując stopniowo wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy z kakao, ponownie masa jasna i ciemna i tak do wykończenia obydwu mas. Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



10 komentarzy: