expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 8 lutego 2016

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Bardzo lubię pastę jajeczną z szynką. Przeważnie przyrządzałam ją do pieczywa. Tym razem postanowiłam upiec kruche babeczki i podać je z pastą. Przygotowałam je na kolację, bardzo nam smakowały, do pasty dodałam szynkę od firmy Hańderek.

Składniki:
Ciasto:
250 gram mąki orkiszowej
125 gram masła
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli
Farsz:
10 jajek ugotowanych na twardo
200 gram szynki z wędzarni Hańderek
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
Sól, pieprz
Tłuszcz do foremek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem.
Smacznego.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam pastę jajeczną, to jeden z ukochanych smaków dzieciństwa :)
    Tak podana wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo często przyrządzam pasty z różnymi dodatkami, bardzo je lubię:)

      Usuń