expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 9 lutego 2016

Pizza z pieczarkami

Pizzę z pieczarkami przygotowałam dziś na obiad na miedzy narodowy dzień pizzy, często też przyrządzam ją na piątkowe kolacje, jest bardzo smaczna. Podałam ją z sosem czosnkowym od firmy Roleski, ciasto posypałam przyprawą do pizzy od firmy Skworcu.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
20 gram drożdży
Dodatkowo:
250 gram sera żółtego 
kilka pieczarek
1 cebula czerwona
pół papryki czerwonej
garść oliwek czarnych
sos pomidorowy lub ketchup
przyprawa do pizzy Skworcu 
sos czosnkowy Roleski
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy cukier oraz drożdże wymieszane z niewielką ilością letniej wody, mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto, pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na duże koło, smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki kroimy w plasterki, papryki oraz cebulę kroimy w paski, oliwki kroimy w krążki. Pizzę posypujemy serem żółtym, układamy pieczarki, paprykę, cebulę oraz oliwki. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.





2 komentarze: