expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 9 lutego 2016

Pizza góralska

Oscypki przywiozłam z Zakopanego i zastanawiałam się co dziś zrobić do jedzenia.  Dziś jest międzynarodowy dzień pizzy więc postanowiłam zrobić pizzę góralską, w połączeniu oscypka, boczku wędzonego cebuli i żurawiny okazało się że jest wspaniała w smaku.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
20 gram drożdży
Dodatkowo:
1 oscypek
kilka plastrów wędzonego boczku
1 cebula
garść suszone żurawiny
sos pomidorowy lub ketchup 
zioła do pizzy
Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z wodą, 2 łyżkami mąki i cukrem. Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na jedno duże koło, odstawiamy na 10 minut. Oscypka kroimy w plastry, cebulę kroimy w krążki, a boczek na mniejsze kawałki. Ciasto smarujemy sosem lub ketchupem pozostawiając 1 cm. ciasta nieposmarowanego i posypujemy ziołami do pizzy. Układamy kawałki boczku, krążki cebuli i plastry oscypka,posypujemy żurawiną. Pieczemy na papierze do pieczenia przez około 20 minut aż spód będzie miał złoty kolor.

2 komentarze:

  1. Chętnie bym spróbowała. Uwielbiam domową pizzę i często robię. Takiej jeszcze nie jadłam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa jest najlepsza, tą uwielbiam najbardziej, jest bardzo smaczna:))

      Usuń