expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 1 lutego 2016

Pizza Hawajska

Pizza z szynką i ananasem jest moją ulubiona pizzą, mogła bym ją jeść codziennie. Jest szybka do przyrządzenia i bardzo smaczna. Przyrządziłam ją z szynki z wędzarni od firmy Hańderek.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
20 gram świeżych drożdży
Dodatkowo:
250 gram sera żółtego
200 gram szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek
5 plastrów ananasa z puszki
1 cebula cukrowa
Ketchup lub sos pomidorowy
Zioła do pizzy
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, sól, olej oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, miskę przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulę, wałkujemy na duże koło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką, przekładamy ciasto. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe kawałki, ananasa odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, obrana cebulę kroimy w krążki. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, posypujemy startym serem. Na pizzy układamy kawałki szynki, ananasa oraz krążki cebuli. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.




2 komentarze:

  1. Jakoś nie przepadam za ananasem na pizzy, ale ta wygląda tak smacznie, że skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń