expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 lutego 2016

Kluski śląskie z młodym jęczmieniem

Kluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników. 

Składniki:
1 kilogram ugotowanych ziemniaków
1 szklanki mąka ziemniaczanej
2 łyżki młodego jęczmienia Rafex
2 jajka
Szczypta soli
Dodatkowo:
Mąka do podsypania
Sól
Olej
Sposób przygotowania:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku, przekładamy na talerz.





2 komentarze: