expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 11 lutego 2016

Krupnik z kaszą pęczak i grzybami

Krupnik z kaszą pęczak i suszonymi grzybami jest bardzo smaczny i aromatyczny. Doskonale rozgrzeje nas w zimowe dni, polecam.


Składniki:
0,5 kilograma chudych żeberek wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera 
1 cebula
5 ziemniaków
1 szklanka kaszy pęczak
Garść suszonych grzybów
Sól,pieprz
Przyprawa maggi w płynie
Jarzynka
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu 
Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz