expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 14 lutego 2016

Drożdżowe pierożki z szynką

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej. Do farszu użyłam Szynki Gospodarza od firmy Tradycyjne Jadło.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
0,5 szklanki letniej wody
20 gram świeżych drożdży
2 łyżeczki oleju 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
200 gram Szynki Gospodarza Tradycyjne Jadło
100 gram sera żółtego
Kilka czarnych oliwek
Kawałek czerwonej i żółtej papryki
Dodatkowo:
Ketchup
Przyprawa do pizzy
1 jajko
Mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki.
Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm., każde smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu. Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy przyprawą do pizzy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.


2 komentarze: