expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 23 listopada 2015

Tort urodzinowy dla męża

Tort zrobiłam na urodziny męża, goście byli zachwyceni, bardzo się podobał i wszystkim smakował.

Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek 
1 szklanka cukru 
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanka mąki
,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
2 kostki masła
Poncz:
0,5 szklanki nalewki wiśniowej
0,5 szklanki przegotowanej wody
Dodatkowo:
wiśnie w alkoholu (ja miałam z nalewki)
3 galaretki niebieskie
3 opakowania rurek kakaowych
mała butelka alkoholu
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i żółtka, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (26 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułka tartą, wylewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 40 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. 
Biszkopt ciemny przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt jasny, tyko z dodajemy kakao kakao, pieczemy przez 20 minut.
 Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z szklanką cukru, gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, składniki ponczu łączmy ze sobą. 
Jasny biszkopt nasączmy ponczem, smarujemy kremem, układamy odsączone wiśnie, przykrywamy ciemnym biszkoptem, nasączamy ponczem, smarujemy kremem, układamy wiśnie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. 
Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem, boki obkładamy rurkami, gdy okażą się za długie, to skracamy je. 
Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody, odstawiamy do stężenia, kroimy w kostkę 2x2 cm., układamy na wierzchu wkładając w środek butelkę z alkoholem. Tort mocno schładzamy przed podaniem.


4 komentarze: