expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 16 sierpnia 2015

Cukinia marynowana z rozmarynem

Cukinię marynowałam po raz pierwszy i bardzo mi smakowała. Jest aromatyczna i ma fajny charakterystyczny aromat miodu i rozmarynu.



Składniki:
ok. 1,5 kilograma cukinii

0,5 szklanki oleju

0,5 szklanki octu

0,5 szklanki wody

0,5 szklanki cukru 

2 łyżki miodu

0,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

czosnek po 2 ząbki na słoik

Sposób przygotowania:

Umyte cukinie kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w słupki , długość powinna być mniej więcej dopasowana do wysokości słoików. Do umytych słoików wkładamy ząbki czosnku, układamy cukinię dość ścisło. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy suszony rozmaryn. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z cukinię. Następnego dnia pasteryzujemy przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz