- Tą sałatkę robię od lat, jest bardzo smaczna i stanowi doskonały dodatek do obiadu.
-
-
- Składniki:
- 3 kilogramy ogórków ze skórą
800 gram marchwi
1 kilogram cebuli cukrowej
1 pęczek posiekanego kopru
1 łyżeczka gorczycy
3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
1 duża łyżka pieprzu mielonego
3 łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka oleju - 3/4 szklanki cukru
- Sposób przygotowania:
- Ogórki myjemy, kroimy w plastry (najlepiej zetrzeć na tarce jak na mizerię).Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,obraną cebulę kroimy w pióra.Wszystko przekładamy do większej miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania.
-
A ile cukru???
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam, cukru potrzeba do sałatki 3/4 szklanki:)
Usuń